luni, 16 mai 2016

Alăptarea e un drept, nu o decizie personală


      Am un an de când am spus că voi scrie o carte despre alăptare. Probabil sunt leneșă, pentru că timp aș minți să spun că nu aș avea. De ce să scriu? Pentru că fiind o idealistă, cred că putem schimba ceva în mentalitatea oamenilor. N-aș vrea să mai văd copii cu suzetă în gură. Și nici cei umflați cu pompa de la lapte praf. Să vă vând un secret, nu cred că există bebeluș căruia să-i oferi biberonul mult dorit și să aibă probleme cu greutatea. Dar acel copil pierde pe termen lung. El se hrănește artificial. Nu știu câte mămici citesc lista de ingrediente. Dar asta este altă mâncare de pește.
     Prin alăptare nu doar că până la 6 luni îi satisfaci toate nevoile nutriționale ale bebelușului, el nu mai are nevoie de apă, ceai, alte alimente, ci îi oferi dragoste, încredere în cei din jur, liniște, fericire.
Alăptatul este cel mai bun analgezic pentru durerile de dinți. Personal, noi nu am avut probleme și deja aproape definitivăm dentiția. Copilul doarme noaptea...și, în cel mai rău caz, dacă se trezește și dormi cu el, nu e nevoie să o faci și tu. Pentru că el învață repede să se hrănească singur și să adoarmă la loc. În niciun caz nu trebuie să te trezești, să prepari laptele, să îl dai, să sterilizezi după. Pentru părinți este minunat pentru că poți pleca oriunde cu cel mic fară să ai grija biberoanelor, sticlei cu apă, etc. Dacă îl mai și porți, te poți urca pe munte, vizita la pas orașe, iar el nu va face decât să acumuleze cunoștințe. Pentru că cei mici învață absolut totul din mediul înconjurător.
     Am mai scris despre asta într-un post anterior. Nu există decât extrem de puține femei care chiar nu pot alăpta din motive medicale. În rest, sunt prostii. Nu există n-am lapte, nu e consistent, bebelușul e leneș, e incomod, îmi urâțesc sânii. Lactația, ca absolut orice în viața asta, se întreține. Câteodată, e tare greu. Sunt multe probleme pe care tu ca proaspătă mămică nu le știi. De exemplul, cum să-l atașezi corect, dacă îți face răni, sigur asta e problema. Poate are fren și tu nu îți dai seama când e atât de mic. La 3 luni copii trec prin cel mai important puseu de creștere din primul an. Asta nu înseamnă că tu nu mai ai lapte. Ai, iar corpul se va adapta și-l vei hrăni în continuare chiar dacă îți dă senzația că nu se satură. Nu există motiv real să nu faci absolut totul să-ți alăptezi copilul. Startul unui om în viață este extrem de important.
       Alăptarea este sănătate curată pentru copil dar și pentru mamă. Te refaci mai repede după naștere, riscul de noduli mamari este foarte scăzut.  Ce beneficii are pentru copil explică medicul pediatru, Raluca Pârlog pentru Qbebe:
     "Laptele matern contine aproximativ 90% apa si toate elementele nutritionale de care bebelusul are nevoie. Este bogat in proteine, vitamine, lipide, saruri minerale si zahar. In plus, laptele matern contine factorii antiinfectiosi de care bebelusul are mare nevoie impotriva numerosilor germeni responsabili de otite si de raceli, de exemplu. In laptele matern se afla numerosi anticorpi antivirali si anticorpi specifici (mai ales contra streptococului). De asemenea, laptele matern prelungeste perioada de imunitate naturalaimpotriva diverselor boli si prin favorizarea dezvoltarii bacteriilor benefice intestinale(lactobacillus bifidus), lupta contra bacteriilor ce provoaca gastro-enteritele..."
      La final vă spun cel mai important lucru pentru care merită să alăptezi - conectarea pe care o ai cu cel mic. Eu aș vrea ca timpul să stea pe loc, pentru că, după mintea mea, mi-aș alăpta copilul toată viața. Oriunde. Este un sentiment minunat.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu